Utraderade ur folkbokföringen

De 222 politiska fångarna som överraskande släpptes och utvisades till USA i februari i år gjordes även statslösa.

Därefter kom beslutet om att beröva ytterligare 94 personer deras nicaraguanska medborgarskap, vissa av dem bor fortfarande i Nicaragua, men de flesta befinner sig i exil.  

En av dem som länge kritiserat Ortega/Murillo-regimen och som bor i Nicaragua är Doña Vilma Nuñez, 84 år gammal, advokat och president i CENIDH (Centro Nicaraguense de Derechos Humanos – Nicaraguanskt Centrum för Mänskliga Rättigheter). Hennes tillvaro har blivit outhärdlig, men hon tänker inte lämna Nicaragua.

Alla personer som fråntagits sitt medborgarskap har också fått sin egendom konfiskerad. De existerar inte längre och har inget personnummer. Deras bankkonto har frysts och inbetald pension nollställts. ID-kort, bankkort, pass och körkort är ogiltiga. Deras examina har raderats. Utan någon prövning i domstol, anklagas de statslösa för landsförräderi och konspiration.

Även anhöriga drabbas. Flera av de landsförvisade har barn och partners boende i Nicaragua och många av dessa har nu förlorat sin bostad. De förhindras också att ta emot pengar, som skickas ifrån utlandet.