Yatamas ledare Brooklyn Rivera fortsatt försvunnen

Den främste ledaren för ursprungsbefolkningen i Nicaragua, Brooklyn Rivera, är fortsatt försvunnen sedan han greps av regimen i slutet av september förra året. Han hade då nyligen talat inför FN:s permanenta forum för ursprungsfolk och kritiserat diktaturen i Nicaragua för att inte respektera ursprungsfolkens rättigheter och för att inte stoppa de grupper av inflyttare som sedan ett antal år tillbaka med våld attackerar lokalsamhällena för att lägga beslag på urfolkens marker på landets Atlantkust.

Diktaturens repressalie blev att avvisa Brooklyn Rivera när han försökte återvända till Nicaragua den vanliga vägen, men han tog sig ändå över gränsen från Honduras. Han greps senare i staden Bilwi (Puerto Cabezas) på norra Atlantkusten, och fördes bort i en ambulans; detta för att avleda hans anhängare. Sedan dess är hans öde okänt.

Några officiella anklagelser mot honom har inte tillkännagivits och regimen har vägrat uppge var han befinner, hur hans hälsotillstånd är eller ens om han fortfarande är vid liv.

Regimens kidnappning av Rivera har fördömts såväl av FN som av den Interamerikanska Kommissionen för mänskliga rättigheter (CIDH).

Brooklyn Rivera har i decennier gjort sig känd som ledare för ursprungsbefolkningen i Nicaragua. Under den revolutionära perioden på 1980-talet kom Brooklyn Rivera och hans rörelse, Misurasata, att alliera sig med contras till följd av sandinistregimens etnocentriska och repressiva politik i förhållande till Atlantkusten, där ursprungsfolk (i norr) och afroättlingar (i söder) utgjorde stommen i lokalsamhällena.

Han var drivande bakom det fredsavtal som befolkningen på Atlantkusten redan 1987 ingick med sandinistregimen, och bildade då rörelsen Yatama, som kom att spela en central roll i autonomiprocessen i regionen. Under perioden 1990-94 var han minister och chef för landets institut för Atlantkustens utveckling, INDERA, och satt därefter i landets parlament, först i allians med sandinisterna, och därefter som oberoende ledamot.

Strax efter bortförandet av Brooklyn Rivera olagligförklarades rörelsen Yatama och deras tillgångar beslagtogs. Även organisationens vice ordförande, Nancy Elizabeth Henríquez James, greps. Hon har dock blivit officiellt arresterad och har kunnat ses i fängelset, där hon hålls isolerad.

Brooklyn Rivera ska i år fylla 72, och har på senare tid haft en del hälsoproblem, vilket gör oron för hans liv desto större.