Krackelerar regimen Ortega/Murillo inifrån?

Stor dramatik i Högsta domstolen i Nicaragua: Sista veckan i oktober 2023 greps Högsta domstolens ordförande Alba Luz Ramos och fördes ut från sitt ämbete av flera poliser.

Både domstolens högsta administrativa chef och informationschefen i Högsta förvaltningsdomstolen har gripits och fängslats. Åtta andra justitieråd är också avskedade.

Besluten har tagits av vicepresidenten, Rosario Murillo, gift med president Daniel Ortega, som kräver total kontroll av Högsta domstolen.

En tidigare anställd på Högsta domstolen talar om en ”jordbävning på domstolen” efter att ca 50 anställda i olika befattningar abrupt tvingats sluta. En del av dessa har på oklara grunder fängslats, andra har bara fått gå. Han uppger att Högsta domstolen ”intagits” av poliser, som nu finns överallt inne i byggnaden, tom på toaletterna. De anställda som är kvar vittnar om rädsla och osäkerhet. Själva byggnaden är också omringad av poliser. Få detaljer läcker ut.

Tidigare i maj i år avskedades ett 40-tal anställda inom Justitiedepartementet. Vid samma tidpunkt fick 25 advokater se sina yrkeslegitimationer indragna och beordrades att inom 24 timmar lämna tillbaka sina juristlegitimationer och titlar.

Text: Margareta Nordh