Miss Universum – en tragikomisk fars

När Miss Nicaragua, Sheynnis Palacios 23 år, i november 2023 korades till Miss Universum väckte det stolthet och glädje hos mängder av nicaraguaner, som för första gången på fem år drog ut på gatorna och glada viftade med den blåvita flaggan. Hennes porträtt målades på väggar.

Initialt hördes inget från Ortega/Murillo-regimen, men efter viss tvekan gratulerades Miss Universum officiellt. Sen dök det upp ett foto på Sheynnis på sociala medier, där hon deltagit i de folkliga protesterna mot regimen 2018.

Folksamlingar och demonstrationer är förbjudna och att vifta med den nicaraguanska flaggan ses av regimen som en motståndshandling. Istället gäller den svartröda FSLN-flaggan.

Presidentparet tvärvände och beordrade att bilderna på Sheynnis skulle målas över.

Migrationsmyndigheten gav order till flygbolaget Avianca att neka Sheynnis att gå ombord på planet till Managua, men skulle sen ha ändrat sig. Sheynnis åkte aldrig till Nicaragua.

Men historien är inte slut än. Den person som sedan flera år drivit Franchiseföretaget Miss Nicaragua, Karen Celebertti, anklagades plötsligt av regimen för landsförräderi och finansiering av terrorism. När Karen tillsammans med sin dotter intet ont anande återvände till Managua nekades de komma in i landet och sattes på ett flyg till México. Karens man och son på 16 år arresterades för samma anklagelser samtidigt som polisen plundrade deras hem.

Vicepresident Rosario Murillo krävde att Karen skulle avsäga sig ledarskapet av Franchise Miss Nicaragua, ett villkor för frigivning av maken och sonen. Efter ett par veckor utan att få någon kontakt med sin make och son, som fortfarande var fängslade, lät Karen meddela att hon avsade sig chefskapet för Franchise Miss Nicaragua. Trots det är i skrivande stund hennes anhöriga fortfarande fängslade. Karen har fråntagits sitt nicaraguanska medborgarskap och hennes tillgångar har frysts.

Murillo begärde att Sheynnis officiellt skulle uttala sig positivt i ärendet, vilket inte skett.

Murillos ambition är att ta kontroll över Franchise Miss Nicaragua och sen överlämna chefskapet till svärdottern Xiomara Blandino.

Hur ska man förstå det här? Presidentparet tycks kräva total kontroll i landet, oavsett ämnesområde.

Text: Margareta Nordh